Kawa i tajemnica jej smaku
Któż z nas wie jak smakuje kawa. Jej smak i zapach ciężko byłoby pomylić z czymkolwiek innym. Jednak prawdą jest, że kawa skrywa w sobie wiele aromatów. Może być słodka kwaśna a nawet z nutką goryczki. W zasadzie przyczyn wpływających na ostateczny smak kawy jest mnóstwo nic dziwnego, że każda jej filiżanka smakuje inaczej.
Aromat kawy
Smakosze kawy określają najogólniej jej smak jako gorzki, słodki, kwaśny. Niewątpliwie można każdy z nich znaleźć w kawie jednak z różnym natężeniem. W kawie mogą pojawić się także wyczuwalne nuty smakowe – aromat orzecha, czekolady czy też wanilii.
Aromat kawy jest związany niejako z procesem obróbki ziaren kawowych, podczas wypalania kawy powstaje około 800 produktów reakcji chemicznych z których każdy ma wpływ na docelowy smak naparu.
Smak kawy
Duży wpływ na smak kawy ma sam proces prażenia (tak zwane palenie kawy). W zielonych ziarnach ukrytych jest niemal kilkadziesiąt aromatów. Chcąc je wydobyć musi należy ją uprażyć w piecu do uzyskania odpowiedniego koloru, o to wszystko dba palarnia kawy. Po odpowiedniej obróbce kawa uzyskuje lepszy aromat, inaczej jest z kawami, które zalegają miesiącami na sklepowych półkach trzeba mieć świadomość, że taka kawa traci dużo na intensywność smaku i aromatu.
Na stronie Caffe Grano (www.caffegrano.pl) możesz sprawdzić jak przygotowuje kawę palarnia kawy i zapoznać się z procesem wypalania.
Zatem prawdziwi smakosze kawy powinni odwiedzać takie kawiarnie czy nabywać kawę w takich miejscach w których funkcjonuje palarnia kawy. Warszawa jeśli chodzi o palarnie kawy ma takich kilka miejsc które warto odwiedzić.
Sposób mielenia i parzenia
Niewątpliwie ważną kwestią w procesie przygotowania pysznej kawy jest sposób jej mielenia. Istotne jest nie tylko świeże mielenie ale w właściwie grubość zmielenia ziaren. Nie ma tutaj złotej zasady typu “jeśli mielimy kawę grubo to aromat będzie lepszy”. Wiele zależy od tego gdzie docelowo będziemy chcieli przygotować kawę czy w ekspresie przelewowym, ciśnieniowym czy może w kawiarce. Musimy więc dopasować sposób mielenia kawy do tego gdzie będziemy ją zaparzać.