Pudełka próżniowe – niezastąpione w kuchni!
Pakowanie próżniowe to świetne rozwiązanie, które wpływa na ograniczenia marnowania żywności w naszej kuchni. Pakowanie żywności w pudełka próżniowe pozwala przedłużyć termin przydatności do spożycia różnych potraw i produktów spożywczych.
Zalety pakowania w pudełka próżniowe
Do największych korzyści z pakowania próżniowego możemy zaliczyć fakt, że to rozwiązanie ogranicza rozwój bakterii i drobnoustrojów w jedzeniu. Pakowanie próżniowe polega na pozbyciu się tlenu z opakowania. Dzięki temu, produkty żywnościowe są dłużej świeże i przydatne do spożycia. Pudełka próżniowe wyglądają podobnie jak tradycyjne opakowania do żywności. Posiadają jednak dodatkowy zawór i pompkę, która pozwala odessać powietrze ze środka opakowania. Oprócz tego, produkty które zawierają dużo wody, włożone do takiego pojemnika nie tracą jej. Warto również zaznaczyć, że pakowanie próżniowe świetnie sprawdzi się podczas podróży. Przez pojemnik nie wydobywa się żaden zapach i trudno o rozlanie zawartości.
Co przechowywać w pudełkach próżniowych?
Pakowanie próżniowe nadaje się do przechowywania wielu potraw i składników. W ten sposób możesz wydłużyć przydatność do spożycia m.in wędlin, mięs, ryb, serów, produktów suchych: mąki, kasz czy cukru. Produkty w pudełkach próżniowych możesz wygodnie włożyć do lodówki, zamrażarki czy przechowywać w temperaturze pokojowej. Szeroki asortyment pudełek próżniowych znajdziesz w ofercie sklepu Energia Zdrowia: https://energiazdrowia.pl/pl/c/Przechowywanie-prozniowe/87.