Wentylacja w obiektach gastronomicznych i hotelach

W Polsce od kilku lat odnotowuje się stały wzrost liczby turystów zarówno z Polski, jak i zagranicy. Powoduje to, że zwiększa się również powstawanie nowych obiektów gastronomicznych i hoteli.

Wentylacja w barach i restauracjach

W obiektach gastronomicznych panują wysokie temperatury. Miejsca, gdzie przechorowuje się produkty spożywcze i przygotowuje posiłki powinny być szczególnie dobrze wentylowane. W tych miejscach odpowiednia i sprawnie działająca wentylacja, jest więc niezbędna. Wpływa ona na komfort pracy personelu, a także gości spożywających posiłek. Właściciele takich punków powinni więc pamiętać o jej regularnych przeglądach, a w razie problemów technicznych o modernizacji. Miejsca, gdzie przechorowuje się produkty spożywcze i przygotowuje posiłki powinny być szczególnie dobrze wentylowane.

Projektowanie systemów wentylacji

Jeśli nasza wentylacja nie działa poprawnie powinniśmy udać się do fachowców. Zaprojektują instalację zgodnie z wszelkimi wymaganymi normami. Więcej informacji na temat elementów wentylacyjnych można znaleźć na stronie THERMO.

Hotele, hostele i kwatery prywatne

Branża hotelowa również powinna szczególną uwagę przykładać do wysokiej jakości oferowanej infrastruktury, w tym szczególnie ważnej wentylacji. Prawidłowa wentylacja jest bardzo ważna ze względu na bezpieczeństwo i zdrowie gości. Mają tu zastosowanie surowe zasady BHP. Jeśli wentylacja będzie niesprawna, obiekt może nawet zostać niedopuszczony do użytku. Warto więc w trosce o renomę i prestiż obiektu o nią zadbać. W fachowych punktach można dokonać zakupu elementów, takich jak: wentylacyjne kanały, wentylacyjne kształtki, wyrzutnia ścienna, kanały wentylacyjne prostokątne oraz inne niezbędne elementy i przeprowadzić niezbędne remonty.