Garnki kuchenne do gotowania – jakie wybrać?

garnki tytanowe

Kuchnia w każdym mieszkaniu, wyposażona jest w wiele urządzeń i narzędzi niezbędnych do przygotowywania potraw. Należą do nich między innymi:
– garnki tytanowe,
– mandolina kuchenna,
– patelnia z powłoką ceramiczną.

Garnek w kuchni to rzecz oczywista – żadna kuchnia nie może się bez niego obyć. Ugotujemy w nim zupę, wodę na makaron, a także przyrządzimy gulasz czy bigos. Garnki to niezastąpione naczynia, więc kupując je trzeba wybrać takie, by służyły przez długi czas i dobrze spełniały swoją funkcję.

Garnki emaliowane i stalowe

Jeszcze do niedawna panie domu najczęściej wybierały garnki emaliowane – są to ciężkie naczynia, długo trzymające ciepło, bardzo higieniczne poprzez swoją szczelną powłokę, lecz niestety, gotując w takim garnku trzeba bardzo pilnować potraw, ponieważ ”lubią” się przypalać. Innym rodzajem garnków, równie często kupowanych, są garnki stalowe, z podwójnym lub potrójnym dnem, znakomicie przewodzącym ciepło. Tego typu naczynia są bardzo trwałe, odporne na wysokie temperatury, nierdzewiejące a przede wszystkim lżejsze od emaliowanych, lecz dużo krócej „trzymają” temperaturę potrawy po jej zestawieniu z palnika. Garnki stalowe są higieniczne, lecz niewskazane dla alergików z uczuleniem na niektóre metale, obecne w stopie stali. Osoby z tego rodzaju alergią powinny wybrać inny rodzaj garnków, najlepiej z powłoką tytanową, ceramiczną lub kamienną.

garnki tytanowe do kuchni

Garnki tytanowe

Obecnie, nowoczesne garnki posiadają wszystkie zalety poprzednich naczyń – są lekkie, znakomicie przewodzą ciepło, nie przypalają zawartości oraz długo utrzymują ciepło, przez co potrawa znacznie wolniej stygnie. Są to garnki tytanowe.

Garnki tytanowe oprócz wymienionych mają jeszcze wiele innych zalet; przede wszystkim są nietoksyczne, nie zawierają metali uczulających, nie wchodzą w reakcję z gotowanymi produktami, są wytrzymałe na wysokie temperatury oraz są odporne na kwasy i zasady. Tytan jest bardzo trwałym metalem, więc naczynia nim pokryte są odporne na ścieranie i zarysowania; mogą także być używane do smażenia potraw bez dodatku tłuszczu, nadają się więc do tak zwanego „zdrowego” gotowania oraz dla alergików. Garnki tytanowe z dodatkową powłoką ceramiczną to prawdziwa gratka dla fanów gotowania.