Włoska kawa do ekspresu. Kawowe propozycje na lato

Lato to czas podróży, a jednym z chętniej wybieranych kierunków są Włochy. To właśnie tam można napić się aromatycznej kawy, która przez wielu uważana jest za najlepszą na świecie. Kiedy w słonecznej Italii poprosimy o filiżankę kawy, otrzymamy klasyczne espresso z delikatną pianką bez mleka. Włosi nie wyobrażają sobie udanego dnia bez przynajmniej jednej filiżanki kawy, którą często piją w barze przed pracą. Espresso czy cappuccino to jednak nie wszystko. Poniżej przedstawiamy listę kawowych propozycji, które idealnie sprawdzą się podczas słonecznych dni. Zarówno we Włoszech, jak i w zaciszu własnego domu.

Włoska kawa w twoim domu

We Włoszech kawę bardzo często pije się w biegu. W ciągu dnia, podczas przerwy lub przed rozpoczęciem pracy, Włosi odwiedzają swoje ulubione bary, aby przy ladzie wypić ulubione „caffe”. Tam picie kawy nie jest związane z długim rytuałem, podczas którego można porozmawiać z przyjaciółmi lub zrelaksować się w wolnej chwili. Kawę pije się szybko i bardzo często na stojąco.

Dobra kawa bardzo często bazuje na aromatycznym espresso. To właśnie ono stanowi podstawę wielu napojów, którymi możemy raczyć się podczas upalnych dni i nie tylko. Podstawą dobrej kawy powinien być zatem dobry ekspres i odpowiednia kawa ziarnista. Taki zestaw pozwoli nam na stworzenie wielu wyśmienitych kombinacji.

Włoska kawa z ekspresu – propozycje

Jeśli ktoś nie przepada za klasycznym espresso, może zdecydować się na caffe macchiato. To espresso z dodatkiem ciepłego, spienionego mleka. Idąc śladem Włochów – rano możemy skusić się na filiżankę cappuccino. Ta kawa to połączenie espresso z ciepłym, spienionym mlekiem. Mieszkańcy Italii piją je wyłącznie rano, dlatego jeśli wieczorem będziemy chcieli zamówić w kawiarni filiżankę cappuccino, możemy spotkać się z niedowierzaniem kelnera, który będzie chciał się upewnić, czy akurat o taką kawę nam chodzi.

W upalne dni doskonale sprawdzi się caffe frappe. Taka kawa również opiera się na espresso z dodatkiem wody i spienionego mleka. Idealnym dodatkiem do niej są kostki lodu lub gałka ulubionych lodów śmietankowych. Miłośników słodkości powinna też zadowolić caffe mokka. To klasyczne espresso z dodatkiem ciepłego mleka oraz syropu czekoladowego i bitej śmietany.

Dlaczego warto pić kawę z ekspresu (nie tylko we Włoszech)

Włosi uwielbiają kawę i w ciągu dnia wypijają ok. czterech filiżanek tego napoju. Taka porcja nie jest niczym złym i zalecają ją nawet włoscy lekarze, którzy doceniają dobroczynne właściwości napoju. Praca poprawia pracę mózgu i serca, oprawia krążenie, a także wpływa na naszą koncentrację. Nie bez znaczenia pozostaje również to, w czym pijemy kawę. Espresso będzie smakować najlepiej w małej białej filiżance, cappuccino w filiżance większej, a caffe latte w wysokiej szklance.

Jeżeli chcemy cieszyć się idealnym smakiem włoskiej kawy przez cały rok w swoim domu, warto postawić na kawę ziarnistą o idealnym smaku, którą przygotujemy w odpowiednim ekspresie. Wybór najlepszych kaw oferuje sklep Mariano Italiano24: https://marianoitaliano24.pl/pl/c/Kawa-ziarnista/60