Kalendarz sezonowości warzyw i owoców

Warzywa i owoce

Ogromną ilość składników odżywczych – witamin i minerałów – można znaleźć przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach. Niosą one ze sobą mnóstwo korzyści i zaleta dla zdrowia naszego organizmu, ale również i samopoczucia.

Zalety spożywania warzyw i owoców

Spożywanie warzyw i owoców to podstawa prawidłowego żywienia – to źródło cennych witamin, substancji mineralnych, makroelementów oraz substancji, które działają antyoksydacyjni. Duża ilość warzyw i owoców w diecie zatem uzupełnia wszelkie braki witamin i innych elementów, jeśli takowe zaistniały. Ponadto oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają działanie układu trawiennego i układu odpornościowego, wpływają na na ogólne samopoczucie i nastrój (sprawiają, że czujesz się lepiej), a nawet… sprawiają, że tracisz zbędne kilogramy. Takie surowce jednak mogą długo przenikać do organizmu albo tracić cenne składniki odżywcze podczas obróbki cieplnej (na przykład gotowania) – jeśli chcesz mieć pewność, że dostarczysz sobie pewną ilość witamin i minerałów koniecznie zdecyduj się na świeżo wyciskane soki z wyciskarki. To właśnie w takich napojach zachowują się wszystkie elementy, które bardzo szybko dostają się do krwiobiegu po spożyciu. Najlepsze wyciskarki do soków możesz zakupić w profesjonalnych sklepach z takimi urządzeniami – https://www.energiazdrowia.pl/.

Kalendarz sezonowości

Nie wszystkie owoce i warzywa można spożywać przez cały rok. Niekiedy są one sprowadzane z innych krajów bądź uprawiane w szklarniach, przez co ich smak jest znacznie gorszy (owoce najczęściej poza sezonem są kwaśne lub gorzkie) a ilość cennych składników znacznie mniejsza. Eksperci zalecają spożywać owoce i warzywa, na które w danej chwili jest tzw. sezon.

  • Cały rok – przez cały rok można spożywać: buraki ćwikłowe, czosnek, cebulę, kapustę białą i czerwoną, por, gruszki, pietruszkę, fasolę, jabłka, orzechy laskowe i włoskie, seler, marchew oraz soki i inne przetwory bez dodatku cukru;
  • Styczeń i luty – na samym początku roku możesz dodatkowo, oprócz wyżej wymienionych produktów, spożywać jeszcze jarmuż, pasternak oraz brukselkę;
  • Marzec – w marcu jedynym „sezonowym” warzywem jest tylko jarmuż;
  • Kwiecień i maj – w kolejnych miesiącach w Twojej codziennej diecie może pojawić się szpinak i rzodkiewka;
  • Czerwiec – w miesiącach letnich możesz pozwolić sobie na o wiele więcej! W czerwcu na: cebulę dymkę, rzodkiewkę, kapustę pekińską, truskawki, kalarepę, kalafior, sałatę, szparagi, rabarbar, brzoskwinie, szpinak, groszek, poziomkę, koper, porzeczkę czarną i czereśnie;
  • Lipiec – cebula dymka, rzodkiewka, gruszka, jabłko, kapusta pekińska, pomidor, fasolka szparagowa, fasola na suche nasiona, agrest, truskawki, brokuł, kalafior, ogórek, kalarepa, rabarbar, sałata, groszek zielony, malina, bób, borówka, poziomka amerykańska, porzeczka czerwona i czarna, brzoskwinie, wiśnie, koper, czereśnie, karczoch, bakłażan, patison, kabaczek;
  • Sierpień – cebula dymka, jabłka, rzodkiew, gruszka, kapusta pekińska, seler naciowy, pomidor, por, fasolka, brokuł, agrest, kalafior, ogórek, kalarepa, groszek, bób, sałata, malina, morela, borówka amerykańska, poziomka, patison, mirabelki, bakłażan, jeżyny, aronia, śliwki, cykoria i borówka;
  • Wrzesień – podobnie jest w sezonie jesiennym – gruszki, jabłka, rzodkiewka, kapusta pekińska, seler naciowy, por, pomidor, pietruszka, fasola, orzechy, brokuł, kalafior, kalarepa, sałata, ogórek, morela, malina, poziomka, śliwki, pigwa, brzoskwinie, koper, karczoch, bakłażan, kabaczek, mirabelki, cukinia, borówka, aronia, patison;
  • Październik – jabłka,, gruszki, rzodkiewka, brukiew, jarmuż, kapusta pekińska, seler, seler naciowy, pietruszka, pomidor, por, orzechy, brokuł, ogórek, kalarepa, karczoch, malina, sałata, koper, bakłażan, kabaczek, patison, śliwki, pigwa, jeżyny, borówka, dynia, winogrona, cukinia, pasternak, owoc dzikiej róży.
  • Listopad – wraz z nadejściem zimy ilość sezonowych warzyw i owoców maleje. W listopadzie mamy – brukiew, seler, jarmuż, rzodkiewkę, kapustę pekińską, brokuł, szpinak, por, brukselkę, pasternak i żurawinę,
  • Grudzień – natomiast ostatniego miesiące w roku – brukiew, jarmuż, pasternak, por oraz brukselkę.