Wykorzystanie tarek kuchennych

Wykorzystanie tarek kuchennych w kuchni jest dziś standardem, bez którego nie wyobrażamy sobie przygotowania części posiłków. W tym artykule poruszymy temat wykorzystania tarek do przygotowania rozmaitych dań.

Oczywiście najczęstszym zastosowaniem jest tego typu akcesoriów kuchennych jest po prostu tarcie sera. Ale istnieje kilka innych zastosowań. Możesz użyć tarki kuchennej, aby zrobić tzw. ryż kalafiorowy, warzywną alternatywę dla klasycznego ryżu. Wykorzystanie tarki do klasycznej tarki do warzyw może jednak sięgać o wiele dalej, poza tarcie popularnych warzyw.

Tarka czterostronna

Czterostronna tarka kuchenna, charakteryzuje się obecnością z każdej strony otworów o różnej wielkości. Często ma też stronę do krojenia. Taką tarkę można używać do tarcia twardych serów, takich jak Cheddar i Mozzarella, szatkowania ziemniaków do placków ziemniaczanych, tarcia czekolady do deserów poza tym na tego typu tarce rozdrabniać można prawie wszystkie warzywa.

Mandolina kuchenna

Są to jednostronne tarki w kształcie desek. Chociaż mają tylko jeden typ noży, są idealne do tarcia bezpośrednio do miski. Zazwyczaj mają duże, bardzo ostre otwory, a podstawa wyłożona gumą zapobiega ślizganiu się. Są również cieńsze a zatem łatwiejsze w przechowywaniu. Cennym elementem dodatkowym w mandolinach jest uchwyt do trzymania warzyw i owoców, który jest obecny w mandolinach popularnego producenta niemieckiego Borner. Zapobiega on skaleczeniu palców.

W przypadku mandolin istnieją modele z wymiennymi nożami. Dzięki nim tarki można używać na wiele sposobów. A cały sprzęt nie zajmie nam wiele miejsca w kuchennej szufladzie.