Lodówki gastronomiczne – w jakich miejscach się sprawdzą?
Lodówki gastronomiczne to profesjonalne urządzenia chłodnicze, które są niezbędne do przechowywania dużej ilości mrożonych produktów. Dzięki nim można nie tylko gromadzić zapasy, ale także znacznie ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia. W efekcie pozwala nam to zaoszczędzić na zakupach oraz efektywniej gospodarować zapasami. Wspomniane lodówki będą niezbędne w wielu miejscach.
W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące tego, w jakich miejscach sprawdzą się lodówki gastronomiczne, jakie mają zastosowanie i jak wybrać model który będzie najlepiej dopasowany do specyfiki konkretnego miejsca.
Czym są lodówki gastronomiczne?
Lodówki gastronomiczne to zaawansowane urządzenia chłodnicze przeznaczone do lokali gastronomicznych. Wyróżniają się przede wszystkim znacznie większymi rozmiarami niż te, które możemy spotkać w domowych kuchniach. Mogą mieć one pojemność od 600 do nawet 1300 litrów. Dzięki temu bez trudu pomieszczą zapasy, jakie gromadzone są w kuchniach w restauracjach, hotelach czy supermarketach.
Lodówki gastronomiczne wykonane są także z trwałych materiałów, jak na przykład stal nierdzewna. To sprawia, że są one odporne na korozję oraz różne uszkodzenia, jakie mogą powstać w trakcie użytkowania. Urządzenia mogą być też wyposażone w szereg dodatkowych funkcji ułatwiających korzystanie z nich, jak na przykład:
- samodomykające się drzwi z zamkiem;
- elektroniczny sterownik z cyfrowym wyświetlaczem temperatury;
- filtr przeciwpyłowy;
- funkcję automatycznego albo ręcznego odszraniania.
Jak widać, lodówki gastronomiczne projektowane są z myślą o tym, aby nie tylko przechowywać duże ilości mrożonek, ale także znacznie ułatwić codzienną pracę w kuchni.
Gdzie warto zainwestować w lodówki gastronomiczne?
Lodówki gastronomiczne świetnie sprawdzą się w wielu miejscach, gdzie zależy nam na tym, aby duże ilości mrożonych produktów spożywczych przechowywać w optymalnej temperaturze. Oto przykłady miejsc, w których doskonale będą one pełnić swoje funkcje:
- supermarkety, duże sklepy spożywcze, mięsne czy rybne;
- lokale gastronomiczne – restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie;
- firmy cateringowe oraz zajmujące się organizacją imprez;
- stołówki.
Warto mieć na uwadze to, aby lodówka gastronomiczne była odpowiednio dopasowana zarówno do wielkości zaplecza, jak również produktów, jakie będą w niej przechowywane. Urządzenia nie powinno utrudniać poruszania się po kuchni, jego otwieranie musi być swobodne, a pojemność dostosowana do tego, ile mrożonek będziemy trzymać w środku. Dobrze też zwrócić uwagę na ilość półek i ich maksymalne obciążenie.
Duży wybór lodówek gastronomicznych o różnych parametrach można znaleźć w ofercie sklepu Termosy.com.pl na stronie: https://termosy.com.pl/Lodowki-gastronomiczne-c1330.