Przygotowanie suszonych warzyw? Prosta sprawa!

suszone warzywa

Jak wiemy warzywa i owoce to niezwykła dawka witamin i wartości odżywczych dla naszych organizmów. Każdy posiłek powinien składać się z tych składowych. Suszone warzywa i owoce są z pewnością zdrowsze niż mrożonki. Przygotowanie ich wcale nie jest skomplikowane. Co więcej, jesteś w stanie przygotować je w domu!

Dlaczego warto jeść suszone warzywa i owoce?

Produkty żywieniowe tego typu posiadają przede wszystkim o wiele dłuższą trwałość. Możemy je przechowywać nawet do kilku miesięcy bez konsekwencji i wystąpienia prawdopodobieństwa zepsucia. Susz może być także wykorzystywany w kuchni jako forma przyprawy. Mieszanka suszonych warzyw może zastąpić nam wzbogacone o chemiczne znaki przyprawy do zup i sosów. W ten sposób będziemy mieli pewność, że nasze danie nie zawierają podejrzanych składników. Niektóre warzywa takie jak pietruszka po przejściu procesu osuszanie staje się o wiele mocniej intensywniejsza w zapachu. No i najważniejsze… Susz dostarcza do naszego organizmu bogate składniki mineralne i błonnik, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Suszone owoce tak jak na przykład morele są w stanie zapewnić nam dziesięciokrotnie większą dawkę magnezu!

suszone warzywa

Proste przygotowanie…

  1. Odpowiednie sortowanie warzyw i owoców. Należy oddzielić wszelkie zepsute czy niedojrzałe elementy, ponieważ nie będą się one w pełni nadawać do procesu suszenia. Trzeba usunąć skórę z warzyw i owoców, a także pozbyć się liści.
  2. Kolejnym etapem jest pokrojenie warzyw czy owoców w kostkę, paski, plastry lub drobniej. W zależności od efektu jaki chcemy uzyskać.
  3. Zapobiegnięciu pojawieniu się procesów gnilnych możemy otrzymać dzięki prostemu zabiegowi, tj. wrzucenie odpowiednich warzyw i owoców do gorącej wody z kwasem cytrynowym (2 dag na 1 l wody) na czas około 4 minut. Jest to tak zwane blanszowanie, które zapobiegnie szybkiemu ciemnieniu warzyw i owoców.
  4. Następnie dochodzimy do samego procesu suszenia, który jak wiemy polega na utracie jak największej ilości wody. My zalecamy sprawdzony, domowy sposób. Suszenie za pomocą ciepłego powietrza, które jest o wiele szybsze w otrzymaniu ostatecznego efektu niż inne zabiegi. Jak sama nazwa wskazuję, sam proces polega głównie na ruchach powietrza. Można wykorzystać do tego naturalne warunki panujące na zewnątrz, jednak jest to bardzo długotrwałe. Najlepiej będzie skorzystać z suszarki.
  5. Przechowywanie powinno odbywać się oczywiście w miejscach pozbawionych dostępu do wilgoci, ale także światła. Do przechowania potrzebne nam będą tylko pojemniczki tekturowe czy zwykłe pudełka na przyprawy.